Únia bližšie k občanom

"Zdá sa, akoby naši občania strácali vieru, že zjednotená Európa je pre nich prínosom a začali ju vnímať skôr ako riziko." Autorom týchto slov je Giuliano Amato, bývalý taliansky premiér a vyslovil ich na minulotýždňovom rokovaní Prezídia Strany európskych socialistov (SES).
Počet zobrazení: 1031

"Zdá sa, akoby naši občania strácali vieru, že zjednotená Európa je pre nich prínosom a začali ju vnímať skôr ako riziko." Autorom týchto slov je Giuliano Amato, bývalý taliansky premiér a vyslovil ich na minulotýždňovom rokovaní Prezídia Strany európskych socialistov (SES).

Tam členovia tohto vrcholného výkonného orgánu najväčšej európskej strany rokovali o tom, ako zvýrazniť sebaidentifikáciu Západoeurópanov s Európskou úniou.

Rozhovory v bruselskom hoteli Métropole boli len začiatkom hľadania čohosi, čo sa pomaly občas akoby vytráca, hoci to je pre vzostup EÚ nevyhnutné. Nejde len o výsledok nedávneho írskeho referenda o zmluvách z Nice, hoci práve on spôsobil šok. Ide aj o prípravu na rozšírenie Únie: jej terajší členovia pomáhajú kandidátskym krajinám splniť podmienky na členstvo, lenže verejná mienka sa v niektorých krajinách stavia k tomuto procesu rezervovane. Podľa Espena Barth Eida z írskej labouristickej strany, neúspešné referendum ukázalo, že je nevyhnutné posilniť komunikáciu s občanmi. "U nás vystupovali za dohody z Nice politici viacerých strán, novinári, verejne známe osobnosti, ale chýbala rovnocenná komunikácia," zdôraznil. "Target to talk" bolo heslo britských volebných aktivistov a ukazuje sa, že jednosmerné presviedčanie ľavici nielenže nesvedčí, ale je v demokratickej spoločnosti aj málo účinné.

G. Amato zdôraznil, že obyvatelia Európskej únie musia predovšetkým pocítiť jej pozitívny vplyv na vlastnej koži: "Je predsa veľa problémov, ktoré nie sú riešiteľné na národnej úrovni, ale bezprostredne trápia samotných občanov." Medzi také patrí napríklad imigrácia, ochrana životného prostredia či, ako sa najnovšie ukázalo, zabezpečenie zdravotnej bezchybnosti potravín. Aj trvalo udržateľný rozvoj nemôže byť záležitosťou jednej krajiny a úzka hospodárska spolupráca je nevyhnutná na zvyšovanie zamestnanosti.

Z pozície Slovenska zaznela výzva, aby sa socialisti z členských krajín Únie pokúsili definovať, aký vplyv má rozšírenie EÚ na nárast spomínaných obáv: "Povedzte nám, z čoho konkrétne tie obavy vznikajú, aby sme mali šancu spoločne presvedčiť vašu verejnosť, že sú neoprávnené." Na návrh SDĽ by sa tým mala zaoberať aj pracovná skupina SES pre rozšírenie EÚ koncom jesene tohto roka. Je to nanajvýš aktuálne, lebo v budúcom roku by prvé krajiny strednej a východnej Európy mohli uzavrieť predvstupové rokovania a potom začne byť verejná mienka v členských krajinách skutočne dôležitá.

Európski socialisti presne vedia pomenovať riziká nerozšírenia EÚ. Jeden z vážnych argumentov ponúkol líder maďarských socialistov László Kovács, keď zdôraznil, že "prijatím do EÚ sa spoločenské, politické a ekonomické zmeny v mojej vlasti stanú nezvratnými," čo je dôležitá podmienka na zachovanie stability a mieru na starom kontinente. Najdôležitejšie je, že diskutovať s "euroobčanmi" má zmysel, lebo, ako na rokovaní jednoznačne zaznelo, isté obavy neznamenajú, že by myšlienky zjednotenej Európy, do ktorej musí patriť aj jej východná časť, mali väčšinovú podporu. Je to však tiež výzva pre kandidátske krajiny, aby o rozšírení diskutovali aj doma. Najpodstatnejšie je, že Prezídium SES opäť deklarovalo nemennú podporu vstupu nových krajín do Európskej únie.

Autor (1973) je podpredseda SDĽ a člen Prezídia SES

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984