ANKETA

Drámu okolo Českej televízie (ČT) charakterizuje svetová tlač menami dvoch svetoznámych spisovateľov Franza Kafku a Jaroslava Haška. Slovákom však môže prísť na um, či sa môže čosi také odohrať aj u nás
Počet zobrazení: 1251

Drámu okolo Českej televízie (ČT) charakterizuje svetová tlač menami dvoch svetoznámych spisovateľov Franza Kafku a Jaroslava Haška. Slovákom však môže prísť na um, či sa môže čosi také odohrať aj u nás.

Jaroslav Paška (SNS), člen výboru NR SR pre kultúru a médiá:
U nás by sa nemohlo stať niečo také ako v Českej republike. Napríklad náš zákon inak rieši ustanovovanie riaditeľa verejnoprávnej televízie. Kým v Česku ho menuje rada pre televíziu, na Slovensku ho volí parlament.

Ivan Podstupka, podpredseda Rady pre STV:
Niečo také sa u nás síce nedá vylúčiť, ale je to veľmi nepravdepodobné. Podľa môjho názoru, to, čo sa deje okolo ČT, je iba umelo vykonštruovaná zámienka na politický konflikt. Problémov okolo STV je síce veľa, ale netýkajú sa slobody slova, no jej financovania. Dianie na Kavčích horách sa ponáša na sarajevský atentát v minulom storočí. Práve okolo problému ČT explodovalo nazbierané politické napätie. Politicky neuspokojená štvorkoalícia a skupiny v sociálnej demokracii, ktoré nesúhlasia s terajším vedením Zemanovej strany, by chceli zmeniť pomer politických síl. Dianie v ČT má takýto zvrat uľahčiť.

Július Gembický, publicista a bývalý člen Rady STV:
Na Slovensku by sa nemohlo stať čosi podobné. Máme za sebou dve obdobia Mečiarovej vlády, počas ktorých sa v podstate deštruoval pojem verejnoprávnosti, verejnoprávne médiá museli vyhovovať politickej moci a mám taký pocit, že si ľudia odvykli dožadovať sa niečoho takého, ako je vyváženosť spravodajstva. Naviac rozdiel spočíva ešte aj v tom, že kým ČT si udržala svoju kvalitu a sledovanosť, tak deštruovaná a iba na papieri verejnoprávna STV stratila sledovanosť. Navyše sa zadĺžila a finančne zle funguje, kým ČT hospodári so stomiliónovým ziskom.

Peter Turčík, vedúci spravodajstva STV:
U nás tiež existovali a existujú zásahy politikov do vysielania verejnoprávnych médií, ale tiež napríklad v roku 1994 došlo k náhlej výmene riaditeľa Slovenského rozhlasu. Televízni redaktori sa svojho času postavili proti nespravodlivému volebnému zákonu. Dnes už vyrástla nová generácia redaktorov, ktorí nie sú navyknutí na poslušnosť voči moci. Politici by nemali zabudnúť, že v parlamentnej demokracii tí, čo sú dnes pri moci , sa po budúcich voľbách môžu ocitnúť v opozícii.

Ján Füle, predseda Slovenského syndikátu novinárov:
To, čo sa deje v ČR, sa v zásade môže stať v každej krajine. Hlavne, keď politici do orgánu, kontrolujúceho verejnoprávnu televíziu, nevymenujú odborníkov na túto problematiku, ale takých členov, čo poslušne presadzujú príkazy politikov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984